Wo
Voltijd
36 maanden

Steden hebben een magische aantrekkingskracht. In 2050 woont 70% van de wereldbevolking in een stad, terwijl dat nu nog 55% is. Dat vraagt nogal wat van de inwoners van de steden en hun overheid. Natuurlijk brengt de groei prachtige kansen met zich mee. Maar naarmate steden groter worden, komen er ook steeds meer uitdagingen. Denk aan gezondheid, ongelijkheid, veiligheid en het klimaat. In de opleiding Urban Studies kun jij bijdragen aan de oplossingen voor deze problemen.

Over Urban Studies

Urban Studies is een driejarige Engelstalige bacheloropleiding aan Universiteit Leiden. Als student leer je over steden in het verleden en heden, maar je bestudeert ook de toekomst van grote steden. Bijzonder is, dat deze opleiding heel breed is. Je bekijkt de verstedelijking vanuit veel verschillende invalshoeken, zoals geschiedenis, biologie, ecologie, filosofie, criminologie, psychologie, pedagogiek, rechten en taalkunde. Al deze vakgebieden kunnen een unieke bijdrage bieden aan de stedelijke problemen. In het eerste jaar doe je brede kennis op over het vakgebied Urban Studies. In je tweede jaar specialiseer je je in een van de vier thema’s van de opleiding:

  • De veilige stad
  • De multiculturele stad
  • De gezonde stad
  • De duurzame stad

Daarbij kun je de opleiding voor een deel zelf vormgeven, door binnen elk thema keuzevakken te kiezen die aansluiten bij jouw interesse. In het derde jaar kun je vakken doen bij een andere opleiding, stage lopen of een periode aan een buitenlandse universiteit studeren. Ook schrijf je in dit jaar je eindscriptie.

Wat kun je met deze opleiding?

Als je je diploma van de bacheloropleiding Urban Studies op zak hebt, kun je ervoor kiezen om aansluitend een master te doen in Leiden of aan een andere binnen- of buitenlandse universiteit. Maar je kunt ook gelijk de arbeidsmarkt op gaan. Na je afstuderen heb je niet alleen veel kennis over steden en stedelijke uitdagingen, maar je hebt ook waardevolle vaardigheden ontwikkeld. Een paar voorbeelden: kritisch denken, initiatief tonen, samenwerken met verschillende culturen, analyseren, helder schrijven en presenteren. Hierdoor ben je interessant voor verschillende werkgevers in binnen- en buitenland, binnen de overheid en het bedrijfsleven.

Welke stedelijke problemen ga je onderzoeken?

  • Hoe gaan we om met gezondheidsrisico’s? We weten nu beter dan ooit dat het leven in een stad risico’s met zich meebrengt. Een virus – zoals het coronavirus – grijpt in steden veel sneller om zich heen omdat we zo dicht op elkaar wonen. En als we straks met nog meer mensen in de steden wonen, zijn de gevolgen van zo’n pandemie nog veel groter.
  • Hoe gaan we in de steden om met extreme weersomstandigheden als gevolg van de klimaatverandering? Denk aan overstromingen of extreme hitte
  • Hoeveel natuur hebben mensen in een stad nodig om gelukkig en gezond te zijn?
  • Hoe maken we de stad zo divers en inclusief mogelijk? Dat wil zeggen: hoe zorgen we ervoor dat verschillende groepen mensen gelijke kansen hebben in de stad?

Urban Studies past bij jou als je

  • Gefascineerd bent door steden.
  • Als je je wilt verdiepen in de grote uitdagingen van onze tijd binnen de stedelijke omgeving, zoals klimaatverandering en gelijke kansen.
  • Zelf impact wilt hebben als het gaat om deze uitdagingen.
  • Een brede opleiding wilt doen waarin plaats is voor veel verschillende invalshoeken: geschiedenis, biologie, ecologie, filosofie, criminologie, psychologie, pedagogiek, rechten en taalkunde.
  • Als je het leuk vindt om samen te werken met medestudenten en docenten van over de hele wereld.

Geef je dan op voor deze opleiding of schrijf je in voor een van onze voorlichtingsevenementen!

Bijzonder aan deze opleiding

  • Deze brede Urban Studies-opleiding kun je alleen in Leiden doen.
  • Onze studenten en docenten komen van over de hele wereld. Je studeert in een internationale, bruisende omgeving.
  • De opleiding wordt gegeven in Den Haag, het centrum van beleid en politiek in Nederland en vestigingsplaats van veel internationale organisaties.
  • Door onderzoeksprojecten en field trips doe je ervaring op. In je derde jaar kun je er bovendien voor kiezen om naar het buitenland te gaan.
  • Universiteit Leiden staat internationaal hoog aangeschreven.
  • Perfecte voorbereiding voor je verdere loopbaan.

Meer weten?

Urban Studies organiseert regelmatig open dagen. Hier krijg je een mooi voorproefje van deze opleiding: je spreekt docenten en je kunt ouderejaars al je brandende vragen stellen. Ook hoor je meer over de inhoud van de colleges en de opdrachten. Wil je meemaken hoe het is om Urban Studies te studeren? Schrijf je dan in voor onze Online Experience. Je volgt mini-colleges en maakt een aantal opdrachten. Er is ook een student-ambassadeur van Urban Studies: een ouderejaars student aan wie je online je vragen kunt stellen.

En kijk vooral ook op de website van Urban Studies.

Lees meer over je eerste jaar en carrièremogelijkheden of meld je aan voor een van onze open dagen of online experiences. En lijkt deze opleiding je wel wat? Sla hem dan op in je bewaarmap!