Wo
Voltijd
36 maanden

Ben jij op zoek naar een opleiding waarbij je kennis van de aarde en techniek combineert? En wil je oplossingen bedenken voor vraagstukken rondom klimaatverandering, de energietransitie en de beschikbaarheid van schaarse grondstoffen?

Dan is Earth, Climate and Technology (NL: Technische Aardwetenschappen) misschien iets voor jou!

Tijdens deze Engelstalige bacheloropleiding leer je hoe je met behulp van modellen en satellietdata klimaatverandering kunt bestuderen en hoe we met de gevolgen daarvan voor de aarde om moeten gaan. Je verdiept je in technische oplossingen zoals aardwarmte en CO2-opslag waarmee we onze toekomstige duurzame energievoorziening kunnen veiligstellen. Verder leer je ook hoe we op een duurzame wijze de schaarse grondstoffen kunnen winnen die nodig zijn voor zonnepanelen, windmolens en de batterijen van elektrische auto’s.

De opleiding

Klimaatextremen zoals zware regenval, hittegolven, overstromingen en aardverschuivingen komen steeds vaker voor. Om een veilige en gezonde leefomgeving te garanderen is het cruciaal om te monitoren en voorspellen hoe de aarde verandert in de atmosfeer, het oppervlak en in de ondergrond. Daarnaast liggen er grote technologische uitdagingen op gebied bij het veiligstellen van onze duurzame energievoorziening. De bacheloropleiding Earth, Climate and Technology combineert kennis van aardwetenschappen, wiskunde, natuurkunde en scheikunde om daarmee beter te begrijpen hoe de aarde functioneert en technische oplossingen te bedenken voor klimaatuitdagingen en de energietransitie.

Wat ga ik leren?

Bij Earth, Climate and Technology leer je hoe je datasets gebruikt en computermodellen maakt die nodig zijn voor het meten en modelleren van de aarde en de mogelijke gevolgen van klimaatverandering, zoals zeespiegelstijging, zoetwatertekort en minder biodiversiteit. Deze vaardigheden gebruik je ook voor het opsporen van duurzame energie en hulpbronnen. Je verdiept je tijdens de opleiding ook in de exploratie en winning van kritieke grondstoffen zoals lithium, kobalt en koper: hoe doen we dit nu en hoe zouden we dit in de toekomst beter en duurzamer kunnen doen?

Kortom, je maakt kennis met een boeiend en veelzijdig vakgebied waarin je je bezig houdt met de aarde in de breedst mogelijke zin: van de atmosfeer tot enkele kilometers diepte in de ondergrond. Je hebt een gevarieerd vakkenpakket en bent vanaf het begin actief in de 'echte wereld'. In het lab en tijdens veldwerkopdrachten en excursies pas je je theoretische kennis toe, zowel in Nederland als in het buitenland!

*Om goed aan te blijven sluiten bij maatschappelijke uitdagingen zoals klimaatverandering, de energietransitie en de beschikbaarheid van schaarse grondstoffen, is deze opleiding recent vernieuwd. Voorheen stond de opleiding bekend als ‘Applied Earth Sciences’ of ‘Technische Aardwetenschappen’.