Hotelmanager
Hotelmanager

Als hotelmanager heb je de leiding over alle activiteiten binnen een hotel. Je geeft leiding aan afdelingschefs, maakt planningen en begrotingen en lost eventuele problemen op. Ook ben je verantwoordelijk voor de inkoop van goederen en diensten, zie je toe op een efficiënte uitvoering van de werkzaamheden en ontwikkel en verkoop je arrangementen binnen jouw hotel. Je stemt het aanbod van activiteiten en arrangementen af op de markt en zorg ervoor dat de benodigde hulpmiddelen en apparatuur aanwezig zijn. Ook begeleid je het personeel en ben je betrokken bij het selecteren en opleiden van nieuwe medewerkers. Je levert periodiek de directie gegevens voor begrotingen, planningen, investeringen en beleid. Je bent ook op financieel gebied bezig. Zo ontwikkel je bijvoorbeeld marketingstrategieën, beheer je de boekhouding en hou je de winst in de gaten. Je hebt een leidinggevende functie en bent eindverantwoordelijke over alle dienstverlening binnen het hotel. Als gasten klachten hebben, kunnen ze dan ook bij jou terecht.

Afdelingsmanager horeca
Afdelingsmanager horeca

Als afdelingsmanager horeca heb je de verantwoordelijkheid over een deel van een groot horecabedrijf (bijvoorbeeld de keuken, het personeel of de catering) of je hebt de leiding over de horeca afdeling in een grote instelling (zoals een ziekenhuis, een schouwburg of een attractiepark). De afdelingsmanager heeft een grote mate van vrijheid op de werkvloer, hoewel hij of zij geen zelfstandige is, maar binnen een grotere organisatie werkt. De afdelingsmanager heeft vaak overleg met de leidinggevende van het horecabedrijf of de directeur van de instelling. Als afdelingsmanager zorg je dat alles op jouw afdeling goed verloopt, je stuurt het personeel aan en zorgt voor alle administratieve werkzaamheden. De afdelingsmanager onderhoudt contacten met leveranciers en is als het ware het gezicht van de afdeling. De beste vooropleiding om dit beroep te gaan uitoefenen is de hogere hotelschool, maar er zijn nog vele andere verwante horeca studies mogelijk.

Recreatiedeskundige
Recreatiedeskundige

Een recreatiedeskundige vervult een management –of beleidsfunctie op het gebied van recreatie en toerisme. Naast hoge functies in de vrijetijdswereld kan een recreatiedeskundige zich ook bezig houden met marktonderzoek en het ontwikkelen van nieuwe recreatieproducten. Ook marketing is een onderdeel van de beroepspraktijk. Recreatiedeskundigen zul je bijvoorbeeld vinden bij de VVV of bij de gemeente. Hier zullen zij promotieplannen voor steden ontwerpen. Maar vaak zie je ook recreatiedeskundigen als manager bij een attractiepark of een andere recreatieve locatie. In tegenstelling tot het beroep vrijetijdsmanager, is de recreatiedeskundige meer gericht op beleid en advies. Een hbo opleiding als Toerisme en Recreatie kan een goede voorbereiding zijn op dit beroep.

Vrijetijdsmanager
Vrijetijdsmanager

Een vrijetijdsmanager houdt zich bezig met de beleving van vrije tijd. Hij of zij houdt zich bezig met de vraag hoe mensen hun vrije tijd doorbrengen en waar ze dan heengaan. Een vrijetijdsmanager denkt na over nieuwe recreatieve producten en heeft oog voor trends. In tegenstelling tot een vrijetijdswetenschapper houdt men zich in dit beroep meer bezig met de praktijk. Ze zijn werkzaam op allerlei soorten plekken: theaters, concerten, musea, de reisbranche of in de sportwereld. Het werkveld van de vrijetijdsmanager is vrij breed: marketing, beleid, financiën en management. Leiding geven tijdens evenementen, het ontwikkelen van nieuwe vrijetijdsproducten en het geven van advies behoren tot de kern van dit beroep. De opleiding Vrijetijdsmanagement is de beste studiekeuze voor dit beroep.

Horeca-ondernemer
Horeca-ondernemer

Als horeca ondernemer ben je eigenaar van een of soms zelfs meerdere horecagelegenheden. Cafés, restaurants en hotels zijn de meest voorkomende horecagelegenheden, maar je kunt ook eigenaar zijn van een congrescentrum, een cateringbedrijf of een andersoortig evenementencentrum.

Hotel-, toerisme en vrijetijdsmanagers

Hotelmanager

Als hotelmanager heb je de leiding over alle activiteiten binnen een hotel. Je geeft leiding aan afdelingschefs, maakt planningen en begrotingen en lost eventuele problemen op. Ook ben je verantwoordelijk voor de inkoop van goederen en diensten, zie je toe op een efficiënte uitvoering van de werkzaamheden en ontwikkel en verkoop je arrangementen binnen jouw hotel. Je stemt het aanbod van activiteiten en arrangementen af op de markt en zorg ervoor dat de benodigde hulpmiddelen en apparatuur aanwezig zijn. Ook begeleid je het personeel en ben je betrokken bij het selecteren en opleiden van nieuwe medewerkers. Je levert periodiek de directie gegevens voor begrotingen, planningen, investeringen en beleid. Je bent ook op financieel gebied bezig. Zo ontwikkel je bijvoorbeeld marketingstrategieën, beheer je de boekhouding en hou je de winst in de gaten. Je hebt een leidinggevende functie en bent eindverantwoordelijke over alle dienstverlening binnen het hotel. Als gasten klachten hebben, kunnen ze dan ook bij jou terecht.

Selecteer dit beroep

Afdelingsmanager horeca

Als afdelingsmanager horeca heb je de verantwoordelijkheid over een deel van een groot horecabedrijf (bijvoorbeeld de keuken, het personeel of de catering) of je hebt de leiding over de horeca afdeling in een grote instelling (zoals een ziekenhuis, een schouwburg of een attractiepark). De afdelingsmanager heeft een grote mate van vrijheid op de werkvloer, hoewel hij of zij geen zelfstandige is, maar binnen een grotere organisatie werkt. De afdelingsmanager heeft vaak overleg met de leidinggevende van het horecabedrijf of de directeur van de instelling. Als afdelingsmanager zorg je dat alles op jouw afdeling goed verloopt, je stuurt het personeel aan en zorgt voor alle administratieve werkzaamheden. De afdelingsmanager onderhoudt contacten met leveranciers en is als het ware het gezicht van de afdeling. De beste vooropleiding om dit beroep te gaan uitoefenen is de hogere hotelschool, maar er zijn nog vele andere verwante horeca studies mogelijk.

Selecteer dit beroep

Recreatiedeskundige

Een recreatiedeskundige vervult een management –of beleidsfunctie op het gebied van recreatie en toerisme. Naast hoge functies in de vrijetijdswereld kan een recreatiedeskundige zich ook bezig houden met marktonderzoek en het ontwikkelen van nieuwe recreatieproducten. Ook marketing is een onderdeel van de beroepspraktijk. Recreatiedeskundigen zul je bijvoorbeeld vinden bij de VVV of bij de gemeente. Hier zullen zij promotieplannen voor steden ontwerpen. Maar vaak zie je ook recreatiedeskundigen als manager bij een attractiepark of een andere recreatieve locatie. In tegenstelling tot het beroep vrijetijdsmanager, is de recreatiedeskundige meer gericht op beleid en advies. Een hbo opleiding als Toerisme en Recreatie kan een goede voorbereiding zijn op dit beroep.

Selecteer dit beroep

Vrijetijdsmanager

Een vrijetijdsmanager houdt zich bezig met de beleving van vrije tijd. Hij of zij houdt zich bezig met de vraag hoe mensen hun vrije tijd doorbrengen en waar ze dan heengaan. Een vrijetijdsmanager denkt na over nieuwe recreatieve producten en heeft oog voor trends. In tegenstelling tot een vrijetijdswetenschapper houdt men zich in dit beroep meer bezig met de praktijk. Ze zijn werkzaam op allerlei soorten plekken: theaters, concerten, musea, de reisbranche of in de sportwereld. Het werkveld van de vrijetijdsmanager is vrij breed: marketing, beleid, financiën en management. Leiding geven tijdens evenementen, het ontwikkelen van nieuwe vrijetijdsproducten en het geven van advies behoren tot de kern van dit beroep. De opleiding Vrijetijdsmanagement is de beste studiekeuze voor dit beroep.

Selecteer dit beroep

Horeca-ondernemer

Als horeca ondernemer ben je eigenaar van een of soms zelfs meerdere horecagelegenheden. Cafés, restaurants en hotels zijn de meest voorkomende horecagelegenheden, maar je kunt ook eigenaar zijn van een congrescentrum, een cateringbedrijf of een andersoortig evenementencentrum.

Selecteer dit beroep