Wo
Voltijd
36 maanden

Sinds 2022 worden er in verhouding al meer mensen in Nederland slachtoffer van cybercrime dan van ‘normale’ criminaliteit. De bachelor Cybersecurity & Cybercrime leidt jou op tot allround cyberexpert, zodat jij de strijd met cybercriminaliteit kan aangaan.

Waarom Cybersecurity & Cybercrime studeren?

De kwetsbaarheid van de digitale wereld heeft vele kanten en ontwikkelt zich snel. Uitdagingen rond digitale veiligheid veranderen voortdurend, en de belangen van burgers, bedrijven en overheden lopen uiteen. Het verbeteren van cybersecurity en bestrijden van cybercriminaliteit is een voortdurende cyclus van aanval en verdediging.

In de bachelor Cybersecurity & Cybercrime leer je deze uitdagingen te doorgronden vanuit vier disciplines:

  • Bestuurskunde
  • Informatica
  • Criminologie
  • Recht

Je ontwikkelt een brede visie op de veelzijdigheid en complexiteit van deze vraagstukken, begrijpt de gevoeligheden en verschillende belangen, en kunt deze verklaren. Je wordt opgeleid tot een zelfstandige en kritische professional die actief op zoek gaat naar constructieve oplossingen voor veiligheidsuitdagingen in cyberspace. In Nederland is dit het enige academische programma op bachelorniveau op het gebied van cybersecurity of cybercrime.

Over de opleiding

Je leert alle uitdagingen op het gebied van cybersecurity en cybercrime te doorgronden. Dit doe je vanuit vier verschillende disciplines: bestuurs- en organisatiekunde, informatica, criminologie en recht. Tijdens de studie heb je de mogelijkheid om je te ontplooien zoals jij dat wilt: bijvoorbeeld via een stage of studeren in het buitenland. In de bachelor Cybersecurity & Cybercrime ontwikkel je drie cruciale vaardigheden:

  • Uitdagingen herkennen: Ontdek hoe je problemen kunt identificeren, de oorzaken kunt achterhalen, en de relevante spelers en belanghebbenden kunt herkennen.
  • Uitdagingen analyseren: Leer om dreigingen, risico’s en menselijk gedrag grondig te analyseren, zodat je precies weet wat er speelt.
  • Oplossingen vinden: Ontwikkel de creativiteit en kennis om effectieve oplossingen te bedenken voor de uitdagingen die je hebt geïdentificeerd en geanalyseerd.

Deze drie vaardigheden zijn verweven in alle vakken van de bachelor, waardoor je altijd bezig bent met het leren van wat echt belangrijk is in de wereld van cybersecurity en cybercrime.

Waarom Cybersecurity & Cybercrime aan de Universiteit Leiden?

  • Deze multidisciplinaire opleiding besteedt aandacht aan het urgente thema van cybercrime en cybersecurity, zowel vanuit een criminologisch, een juridisch, een bestuurskundig en een technisch perspectief.
  • Je leert professionele vaardigheden zoals teamwork, interculturele vaardigheden, leiderschap en reflectie, en academische vaardigheden zoals kritisch denken, schrijfvaardigheid, onderzoek, communicatie en ethische reflectie.

Naast colleges wordt ook gebruik gemaakt van innovatieve lesmethoden, zoals simulaties, serious games, een moot court en een hackathon. De behoefte aan professionals op het terrein van cybercrime en cybersecurity is groot.

Is Cybersecurity & Cybercrime iets voor jou?

  • Ben jij geïnteresseerd in juridische, sociale en technische uitdagingen?
  • Wil je meer weten over nieuwe digitale technieken?
  • Heb jij oog voor de wereld om je heen?
  • Heb je een goede beheersing van de Nederlandse en Engelse taal?
  • Wil je cybersecurity and cybercrime vanuit verschillende perspectieven kunnen benaderen?

Als je deze vragen met ‘ja’ beantwoordt, dan is Cybersecurity & Cybercrime jouw studie!

Wat kan ik later met deze studie?

De bachelor Cybersecurity & Cybercrime leidt jou op tot allround cyberexpert, zodat jij de strijd met cybercriminaliteit en cyberterrorisme kan aangaan. Als afgestudeerde zul je waarschijnlijk werken in openbaar bestuur, veiligheid, juridische beroepen, ICT, of en/als beleidsadviseur. Werkgevers in deze sectoren verwachten grote personeelstekorten in de komende jaren. Dit betekent dat er zeer waarschijnlijk voldoende banen zijn in jouw expertise. Voor een masteropleiding kun je terecht bij universiteiten in binnen- en buitenland.

Meer weten?

Cybersecurity & Cybercrime organiseert het hele jaar door voorlichtingsactiviteiten waarin je een perfect beeld krijgt hoe het is om deze opleiding in Den Haag te studeren. En kijk natuurlijk voor meer informatie op de website van Cybersecurity & Cybercrime.