Industrieel Product Ontwerpen

Ben je creatief, maar heb je ook gevoel voor techniek? Dan is Industrieel Product Ontwerpen (IPO) wellicht iets voor jou. Industrieel Product Ontwerpen is een brede bachelor, waarin de voormalige bachelor studie Human Technology is opgegaan. Deze studie richt zich op het ontwerpen van producten. Dit zijn grotendeels gebruiksvoorwerpen voor consumenten (van kookwekker tot kinderwagen), maar het is ook mogelijk je toe te leggen op productontwerp voor de industrie.

Tijdens deze studie leer je producten bedenken, ontwerpen én verbeteren. Hier komt een hoop bij kijken: het product moet technisch goed in elkaar zitten, maar de vormgeving moet ook aansprekend zijn. Je leert dan ook zowel over de techniek van het ontwerpen (constructie, productie, materialen, ergonomie), als over het creatieve ontwerpproces (tekenen achter de tekentafel en achter de computer). Duurzaamheid, gebruiksgemak en kostprijs komen ook aan bod. Kortom, de studie Industrieel Product Ontwerpen geeft je inzicht in het hele proces van idee naar werkelijk product. Doordat alle aspecten van het ontwerpproces behandeld worden, ontdek je gaandeweg welk deel van dit proces jou het beste ligt. Met dit inzicht kan je je bijvoorbeeld specialiseren in mechanica, materiaalkunde, productietechniek of ergonomie.

Aangezien Industrieel Product Ontwerpen in deze vorm nieuw is, zijn de toelatingseisen nog niet volledig gedefinieerd. Zo kun je tot 2017 met elk vwo profiel worden toegelaten. Voor havo scholieren gelden er andere toelatingseisen. Bedenk wel goed dat Industrieel Product Ontwerpen een creatieve en praktische, maar vooral ook een technische opleiding is. Als je geen affiniteit met natuurkunde en wiskunde hebt, en op ruimtelijk inzicht onder gemiddeld scoort, dan wordt deze studie je afgeraden.