Ben je graag buiten aan het werk en hou je van dieren? Vind je het leuk om anderen enthousiast te maken over jouw passies? Overweeg dan de opleiding Docent en Kennismanager Groene sector.
Negen verschillende studierichtingen
De opleiding Docent en Kennismanager Groene sector is een overkoepelende naam voor negen studierichtingen die na je eerste jaar kunt kiezen. Ze duren allemaal vier jaar. Hieronder zie je welke dat zijn.
Eerste jaar
Kom je van de havo, dan krijg je meer praktijklessen. Kom je van het mbo, dan krijg je meer exacte vakken. Gedurende de hele opleiding loop je twee tot drie dagen in de week stage, bijvoorbeeld bij een manege of een natuureducatiecentrum, net wat jij interessant vindt.
Je krijgt dit jaar de basiskennis van alle studierichtingen, zodat jij aan het eind van het jaar een goede keuze kunt maken. Ook leer je hoe wij iets opslaan in ons hoofd. Dat is handig voor als je later docent wil worden.
Je kiest na je eerste jaar uit een van deze richtingen:
- Agrotechniek: je leert hoe je voedsel en agrarische producten op een milieuvriendelijke manier produceert.
- Bloemsierkunst: Je komt veel te weten over bloemen, geuren en kleuren en hoe die bijdragen aan sfeer en beleving.
- Natuur en communicatie Wat weten de meeste mensen nu echt van natuur? En hoe kunnen we ze dat nog beter en duidelijker laten weten?
- Paardensector: Je leert hoe je paarden gelukkig en gezond houdt en je verbetert je rijvaardigheid.
- Recreatie- en gezelschapsdieren: Wat zeggen dieren met hun gedrag? Je krijgt de basis van dierverzorging en hoe je verantwoord dieren fokt.
- Tuin en landschap: Hoe richt je tuinen en parken in en hoe kan ‘groen’ bijdragen aan een prettige leefomgeving?
- Tuin- en akkerbouw: Voedselveiligheid en –kwaliteit is belangrijk, maar ook hoe je milieuvriendelijk kunt ondernemen.
- Veehouderij: Hoe kun je op een goede manier dieren houden en daar geld mee verdienen. Welke invloed heeft huisvesting bijvoorbeeld op dieren?
- Voeding en communicatie: Wat is de relatie tussen gezondheid en voeding? Hoe zorgen we voor kwaliteit en hoe komen de mensen dit te weten?
Hoofdfase
Je leert presenteren, communiceren en hoe je kinderen kunt lesgeven. Daarnaast ga je dieper in op een van de richtingen die jij hebt gekozen. Is dat bijvoorbeeld Tuin en Landschap, dan leer je meer over hoe je gemeentes kunt informeren over het groener maken van de stad. Bij Voeding en Communicatie leer je meer over de herkomst en samenstelling van voedsel en zorg je dat een breed publiek dit ook te weten komt. Ook in deze fase loop je stage.
Toelatingseisen
Je hebt een havo-, vwo- of mbo-4-diploma nodig. Met elk profiel kun je hierheen. Heb je het profiel Natuur & Techniek (inclusief biologie) gedaan? Dan kun je vrijstellingen krijgen.