Ergotherapeut
Ergotherapeut

Een ergotherapeut helpt mensen met lichamelijke klachten bij hun dagelijkse activiteiten of hun werk. Dat kan gaan om mensen met een lichamelijke beperking, revalidatie na een ongeluk, om ouderenzorg of om het verbeteren van iemands werkhouding bij RSI. Je richt je niet zozeer op het oplossen van de klacht of de ziekte, maar geeft advies en training, zodat mensen leren omgaan met hun lichamelijke klachten. Je leert mensen hun werk of activiteit om een andere manier te doen, adviseert ze over hulpmiddelen en herinrichting van hun woon- of werkplek.

Laborant echografie/radiologie
Laborant echografie/radiologie

Een laborant echografie of radiologie maakt foto’s van de binnenkant van het lichaam door middel van geluidsgolven of straling. De laborant werkt in opdracht van een arts en kan specifieke foto’s maken van bijvoorbeeld het hart of een ongeboren kind. Dit materiaal heeft de medisch specialist nodig om een juiste diagnose te stellen. De laborant maakt foto’s met speciale echografische of radiologische apparatuur. De echograaf maakt een beeld door middel van geluidsgolven. Je beweegt een geluidszender over de plek waar het betreffende orgaan zich bevindt. Doordat de geluidstrillingen teruggekaatst worden, kan het binnenste van je lichaam worden weergegeven op een beeldscherm. Een radioloog werkt met straling, zoals röntgen (onder andere gebruikt bij de CT-scan) of magnetisch (MRI scan). Tijdens het maken van de foto’s leg je uit aan de patiënt waar je mee bezig bent en stel je de patiënt gerust. Als de foto’s klaar zijn analyseer je de resultaten samen met de arts en verpleegkundigen. De laborant echografie of radiologie is onmisbaar in een ziekenhuis. In dit beroep wordt de medische wetenschap als het ware met techniek gecombineerd. De meest geschikte opleiding voor dit beroep is de hbo opleiding Medisch Beeldvormende en Radiotherapeutische technieken (MBRT).

Diëtist
Diëtist

Een diëtist is gespecialiseerd in gezonde voeding. De voornaamste taak van een diëtist is om mensen aan een gezond eetpatroon te helpen of aan een eetpatroon wat voldoet aan hun specifieke eisen. Hierbij moet je niet alleen aan zieken denken, je werkt als diëtist ook voor gezonde mensen. Bijvoorbeeld door mee te werken aan rijksvoorlichtingscampagnes over groente en fruit, afvallen, en gevarieerd eten. Ook sporters behoren tot de clientèle van de diëtist. Doordat zij vaak het maximale uit hun lichaam willen halen, hebben zij behoefte aan een gedetailleerd eetplan en voedingsadvies. Hierbij kan een diëtist helpen. Er zijn ook mensen die een tijdelijk advies nodig hebben van een diëtist, bijvoorbeeld omdat ze na een operatie tijdelijk minder mogen eten of bepaalde dingen niet mogen eten. Hierbij kan een diëtist een op maat gemaakt plan opstellen voor zo’n persoon. En dan is er natuurlijk de groep zieke mensen, mensen met diabetes, obesitas, en allergieën. Zij hebben advies nodig over de samenstelling en grootte van hun dieet. Hierbij wordt er vaak ook een lifestyle-advies gegeven, over bijvoorbeeld sporten en bewegen. Dit soort adviezen schijnen namelijk het beste te werken op de lange termijn.

Creatief therapeut
Creatief therapeut

Als creatief therapeut, ook wel vaktherapeut genoemd, behandel je kinderen, jongeren, volwassenen of ouderen met emotionele of sociale problemen door met hen creatieve activiteiten te ondernemen. Hierbij kun je denken aan muziek, dans, drama en handvaardigheid. Op deze manier probeer je deelnemers te leren hoe ze hun gevoelens kunnen uiten en op een betere manier met hun problemen om kunnen gaan. Cliënten worden meestal naar jou doorverwezen via andere hulpverleners. Je praat met de cliënt en analyseert de problemen in zijn of haar gedrag. Op grond daarvan stel je een behandelplan op. Met sommige cliënten werk je in een groep, met anderen op individuele basis. Je kijkt goed naar hoe de cliënt de activiteiten uitvoert, hoe hij ze beleeft en wat hij ervan leert. Per cliënt houd je een rapport bij over hoe het met de behandeling gaat. Als je met kinderen werkt, heb je contact met de ouders of verzorgers en leerkrachten om hen te informeren over hoe het gaat met de behandeling. Bij volwassenen verloopt dit contact met de verwijzend of behandelend arts.

Psychomotorisch therapeut
Psychomotorisch therapeut

Een psychomotorisch therapeut (PMT) probeert door middel van beweging mensen met een geestelijke of lichamelijke beperking en mensen met psychische problemen te helpen. De therapeut gebruikt daarbij allerlei vormen van lichamelijke oefeningen en sportactiviteiten. De psychomotorisch therapeut heeft een breder werkveld dan de bewegingsagoog omdat laatstgenoemde zich vooral met sport bezig houdt. Het doel van de therapie is om een gedragsverandering teweeg te brengen of de geestelijke en lichamelijke problematiek te verminderen. Er wordt gewerkt met een brede doelgroep: kinderen, jongeren, volwassenen en ouderen. De psychomotorisch therapeut probeert bijvoorbeeld spelenderwijs gehandicapte kinderen over te halen hun waterangst te overwinnen. Of er wordt met een groep volwassenen gewerkt aan ademhaling –en ontspanningsoefeningen. Ook kun je denken aan weerbaarheidtrainingen voor jongeren. Om deze therapie te mogen uitoefenen moet je de hbo opleiding Bewegingsagogie en Psychomotorische Therapie volgen.

Logopedist
Logopedist

Een logopedist behandelt mensen met een stem-, spraak-, taal, gehoor- of slikprobleem. Het doel hiervan is altijd het verbeteren van de communicatieve vaardigheden van de cliënten. De algemene perceptie van logopedisten is dat ze mensen ‘leren praten’ en dat is vaak ook zo, maar het kan ook met behulp van middelen die niet met spraak te maken hebben, zoals stomme mensen leren communiceren zonder spraak te gebruiken. De methoden die logopedisten gebruiken variëren van spraaktechnieken tot ontspanningstechnieken tot ademhalingstechnieken. De werkzaamheden die hiermee worden verricht lopen ook uiteen. Zo kan een logopedist ingeschakeld worden om bijvoorbeeld kinderen te stimuleren in hun taalontwikkelingen maar ook bij een cliënt die zijn of haar spreekvermogen kwijt is, kan een logopedist uitkomst bieden. Ook kunnen logopedisten mensen die veel hun stem gebruiken, bijvoorbeeld zangers of politici, assisteren. Ook mensen met een handicap of stoornis, zoals doven of mensen die stotteren, kunnen hulp vragen aan een logopedist. De voornaamste taken van een logopedist bestaan dan ook uit mensen helpen zichzelf verstaanbaar te maken, mensen die niet goed op hun woorden kunnen komen door middel van geheugen- en hulpstrategieën zo goed mogelijk leren met hun omgeving te communiceren, dove en slechthorenden helpen met hun articulatie en stemvolume, en kinderen met een taalstoornis ondersteunen in hun taalontwikkeling. Logopediste is een beroep waarin je veel kunt betekenen voor mensen. Wie een carrière als logopedist wel ziet zitten, moet kiezen voor de hbo opleiding Logopedie.

Optometrist
Optometrist

Een optometrist is iemand die zich bezig houdt met ogen. De optometrist verricht verschillende metingen om de gezondheid van het oog te controleren. Hij kijkt of er (en welke) afwijkingen geconstateerd kunnen worden of dat er wellicht sprake is van een oogziekte. Hij kijkt onder andere naar oogdruk en mogelijke oogziektes. De optometrist zal in sommige gevallen de cliënt doorverwijzen naar een orthoptist, huis- of oogarts. In het geval van oogafwijkingen zal de optometrist brilglazen of lenzen aanmeten. Een optometrist kan ook visueel therapeutische adviezen en oefeningen aan cliënten meegeven. Cliënten bezoeken een optometrist vaak naar aanleiding van oogklachten als dubbelzien of wazig zicht. Om optometrist te worden volg je de vierjarige hbo opleiding Optometrie.

Mondhygiënist
Mondhygiënist

Een mondhygiënist verzorgt en controleert preventief het gebit. De mondhygiënist controleert op gaatjes, tandvleesontstekingen en mondziekten vroegtijdig te ontdekken en te voorkomen. Een mondhygiënist verzorgt het gebit door bijvoorbeeld tandsteen en tandplak te verwijderen, het geven van fluoridebehandelingen en het polijsten van vullingen. Ook geeft hij of zij ook instructies over hoe het gebit verzorgd moet worden (bijvoorbeeld op scholen) en geeft patiënten advies. De mondhygiënist kijkt niet alleen naar het gebit en het tandvlees, maar vraagt patiënten ook naar hun algemene gezondheid, eetpatroon, dagelijkse bezigheden en bijzonderheden als bijvoorbeeld zwangerschap. Al deze factoren zijn van invloed op de conditie van het tandvlees en het gebit. Een mondhygiënist stelt een behandelplan op en bespreekt met patiënten het plan. Patiënten van een mondhygiënist zijn vaak doorverwezen door een tandarts. De mondhygiënist kan op zijn of haar beurt weer patiënten naar de tandarts doorverwijzen als er bijvoorbeeld een gaatje wordt ontdekt. Als een mondhygiënist een eigen praktijk heeft, zal hij of zij naast de gewone bezigheden ook leiding moeten geven aan de medewerkers van de praktijk en eventueel administratief werk verrichten. De meest logische studie voor het beroep mondhygiënist, is de vierjarige hbo opleiding Mondzorgkunde.

Podotherapeut
Podotherapeut

Een podotherapeut behandelt klachten die ontstaan door afwijkingen in het functioneren van de voeten, een verkeerde stand van de voeten of een afwijkende loop. Een patiënt wordt vaak door een (huis)arts doorverwezen naar de podotherapeut naar aanleiding van klachten over pijn aan de voeten, enkels of knieën. Ook in de heupen en de rug kunnen zich klachten voordoen die behandeld moeten worden door een podotherapeut. De pijn kan onder andere. veroorzaakt worden door standsafwijkingen van de tenen, nagels of voeten, sportblessures, een bijzondere manier van lopen of bijvoorbeeld huid- en nagelaandoeningen. Door verkeerde druk op de voet kan overbelasting optreden, wat veel pijn veroorzaakt. Een podotherapeut kan de klachten behandelen door advies te geven over hoe iemand moet lopen en welke schoenen iemand moet dragen. Ook kan de podotherapeut zolen of schoenen aanmeten of een orthese (een hulpstuk om op een goede manier te lopen) maken. Huid- en nagelaandoeningen kan een podotherapeut behandelen door bijvoorbeeld bij ingroeiende nagels een beugel te plaatsen of door likdoorns te verwijderen. Een podotherapeut kan (na het volgen van een specialistische opleiding) ook meewerken in een team van medici bij behandeling van een patiënt met diabetes. De meest logische keuze voor dit beroep is de hbo studie Podotherapie.

Orthoptist
Orthoptist


Een orthoptist behandelt specifieke oogklachten. Hij of zij helpt mensen die een oogafwijking, oogaandoening of een visuele beperking hebben. Hierbij kun je denken aan een lui oog, dubbelzien, slechtziendheid of scheel kijken. Een orthoptist onderzoekt de ogen van een cliënt en verricht hiervoor verschillende metingen en testen. Aan de hand van dit onderzoek stelt de orthoptist een behandelplan op. De orthoptist voert verschillende controles uit om eventuele veranderingen tijdig te constateren en om te zien of de behandeling aanslaat. De cliënten van een orthoptist zijn vooral kinderen en ouderen.
Na het onderzoek beslist de orthoptist of hij de cliënt zal doorverwijzen naar een oogarts of opticien of dat hij zelf de cliënt kan helpen. Als de orthoptist zelf een cliënt helpt kan hij dat bijvoorbeeld doen door het aanleren van oefeningen, het afplakken van een oog of het voorschrijven van oogdruppels. Om deze cliënten goed te behandelen moet een orthoptist ook altijd goed en geduldig uitleggen wat er aan de hand is en welke behandeling hij toepast. Een orthoptist overlegt ook vaak met oogartsen en huisartsen. Als je orthoptist wil worden is de meest logische opleiding de hbo studie Orthoptie.

Oefentherapeut
Oefentherapeut

Als oefentherapeut behandel je mensen die moeite hebben met bepaalde bewegingen of problemen hebben met hun lichaamshouding. Er zijn twee richtingen die gehanteerd worden binnen de oefentherapie: de Cesar-methode en de Mensendieck-methode. Als oefentherapeut specialiseer je je in één van deze twee richtingen.

Huidtherapeut
Huidtherapeut

Als huidtherapeut werk je met patiënten met huidproblemen of huidbeschadigingen. Patiënten hebben verschillende klachten, bijvoorbeeld: acne, wijnvlekken, overbeharing, ernstige littekens of brandwonden. Een huisarts kan patiënten naar jou doorverwijzen, maar mensen kunnen ook door een specialist naar jou doorverwezen worden. Meestal voer je eerst gesprekken met de patiënt over zijn of haar klachten en over de mogelijk psychische gevolgen daarvan (huidproblemen kunnen het zelfbeeld van een patiënt ernstig aantasten). Hierna verricht je een onderzoek bij de patiënt. Als je hier de resultaten van binnen hebt, kun je met de patiënt gaan overleggen over eventuele behandeling. Tijdens het opstellen van een behandelplan neem je de wensen van de patiënt zoveel mogelijk in acht. Mogelijke behandelingen waar je als huidtherapeut aan kunt denken zijn ontharingsbehandelingen, camouflagebehandelingen, laserbehandelingen en littekenbehandelingen. Naast het behandelen van huidproblemen, geef je patiënten na de behandeling ook advies over hoe ze hun huid het beste in goede vorm kunnen houden. Voorbeelden hiervan zijn voedingsadviezen en adviezen over zongebruik en de aanpak van overmatige haargroei.

Als je huidtherapeut wilt worden, is de meest logische keuze de hbo opleiding Huidtherapie.

Opticien
Opticien

Een opticien werkt in een brillenzaak, en is daar vooral bezig met het aanmeten van brillen en contactlenzen. Daarnaast slijpt hij glazen om in monturen in te passen, adviseert hij klanten over hun brillen en lenzen en voert hij oogcontroles uit. Als opticien ben je dus veel met je klanten bezig. Bij een keten kan je ook filiaalmanager worden. Dan geef je leiding aan je team en bent ervoor verantwoordelijk dat je de verkoopdoelstellingen haalt. Als je een eigen zaak hebt, komen daar andere taken bij: je moet dan ook zelf inkopen, leiding geven aan eventueel personeel, en hebt daarnaast je boekhouding.

Paramedische beroepen (therapeuten, logopedisten, diëtisten, mondhygiënisten)

Ergotherapeut

Een ergotherapeut helpt mensen met lichamelijke klachten bij hun dagelijkse activiteiten of hun werk. Dat kan gaan om mensen met een lichamelijke beperking, revalidatie na een ongeluk, om ouderenzorg of om het verbeteren van iemands werkhouding bij RSI. Je richt je niet zozeer op het oplossen van de klacht of de ziekte, maar geeft advies en training, zodat mensen leren omgaan met hun lichamelijke klachten. Je leert mensen hun werk of activiteit om een andere manier te doen, adviseert ze over hulpmiddelen en herinrichting van hun woon- of werkplek.

Selecteer dit beroep

Laborant echografie/radiologie

Een laborant echografie of radiologie maakt foto’s van de binnenkant van het lichaam door middel van geluidsgolven of straling. De laborant werkt in opdracht van een arts en kan specifieke foto’s maken van bijvoorbeeld het hart of een ongeboren kind. Dit materiaal heeft de medisch specialist nodig om een juiste diagnose te stellen. De laborant maakt foto’s met speciale echografische of radiologische apparatuur. De echograaf maakt een beeld door middel van geluidsgolven. Je beweegt een geluidszender over de plek waar het betreffende orgaan zich bevindt. Doordat de geluidstrillingen teruggekaatst worden, kan het binnenste van je lichaam worden weergegeven op een beeldscherm. Een radioloog werkt met straling, zoals röntgen (onder andere gebruikt bij de CT-scan) of magnetisch (MRI scan). Tijdens het maken van de foto’s leg je uit aan de patiënt waar je mee bezig bent en stel je de patiënt gerust. Als de foto’s klaar zijn analyseer je de resultaten samen met de arts en verpleegkundigen. De laborant echografie of radiologie is onmisbaar in een ziekenhuis. In dit beroep wordt de medische wetenschap als het ware met techniek gecombineerd. De meest geschikte opleiding voor dit beroep is de hbo opleiding Medisch Beeldvormende en Radiotherapeutische technieken (MBRT).

Selecteer dit beroep

Diëtist

Een diëtist is gespecialiseerd in gezonde voeding. De voornaamste taak van een diëtist is om mensen aan een gezond eetpatroon te helpen of aan een eetpatroon wat voldoet aan hun specifieke eisen. Hierbij moet je niet alleen aan zieken denken, je werkt als diëtist ook voor gezonde mensen. Bijvoorbeeld door mee te werken aan rijksvoorlichtingscampagnes over groente en fruit, afvallen, en gevarieerd eten. Ook sporters behoren tot de clientèle van de diëtist. Doordat zij vaak het maximale uit hun lichaam willen halen, hebben zij behoefte aan een gedetailleerd eetplan en voedingsadvies. Hierbij kan een diëtist helpen. Er zijn ook mensen die een tijdelijk advies nodig hebben van een diëtist, bijvoorbeeld omdat ze na een operatie tijdelijk minder mogen eten of bepaalde dingen niet mogen eten. Hierbij kan een diëtist een op maat gemaakt plan opstellen voor zo’n persoon. En dan is er natuurlijk de groep zieke mensen, mensen met diabetes, obesitas, en allergieën. Zij hebben advies nodig over de samenstelling en grootte van hun dieet. Hierbij wordt er vaak ook een lifestyle-advies gegeven, over bijvoorbeeld sporten en bewegen. Dit soort adviezen schijnen namelijk het beste te werken op de lange termijn.

Selecteer dit beroep

Creatief therapeut

Als creatief therapeut, ook wel vaktherapeut genoemd, behandel je kinderen, jongeren, volwassenen of ouderen met emotionele of sociale problemen door met hen creatieve activiteiten te ondernemen. Hierbij kun je denken aan muziek, dans, drama en handvaardigheid. Op deze manier probeer je deelnemers te leren hoe ze hun gevoelens kunnen uiten en op een betere manier met hun problemen om kunnen gaan. Cliënten worden meestal naar jou doorverwezen via andere hulpverleners. Je praat met de cliënt en analyseert de problemen in zijn of haar gedrag. Op grond daarvan stel je een behandelplan op. Met sommige cliënten werk je in een groep, met anderen op individuele basis. Je kijkt goed naar hoe de cliënt de activiteiten uitvoert, hoe hij ze beleeft en wat hij ervan leert. Per cliënt houd je een rapport bij over hoe het met de behandeling gaat. Als je met kinderen werkt, heb je contact met de ouders of verzorgers en leerkrachten om hen te informeren over hoe het gaat met de behandeling. Bij volwassenen verloopt dit contact met de verwijzend of behandelend arts.

Selecteer dit beroep

Psychomotorisch therapeut

Een psychomotorisch therapeut (PMT) probeert door middel van beweging mensen met een geestelijke of lichamelijke beperking en mensen met psychische problemen te helpen. De therapeut gebruikt daarbij allerlei vormen van lichamelijke oefeningen en sportactiviteiten. De psychomotorisch therapeut heeft een breder werkveld dan de bewegingsagoog omdat laatstgenoemde zich vooral met sport bezig houdt. Het doel van de therapie is om een gedragsverandering teweeg te brengen of de geestelijke en lichamelijke problematiek te verminderen. Er wordt gewerkt met een brede doelgroep: kinderen, jongeren, volwassenen en ouderen. De psychomotorisch therapeut probeert bijvoorbeeld spelenderwijs gehandicapte kinderen over te halen hun waterangst te overwinnen. Of er wordt met een groep volwassenen gewerkt aan ademhaling –en ontspanningsoefeningen. Ook kun je denken aan weerbaarheidtrainingen voor jongeren. Om deze therapie te mogen uitoefenen moet je de hbo opleiding Bewegingsagogie en Psychomotorische Therapie volgen.

Selecteer dit beroep

Logopedist

Een logopedist behandelt mensen met een stem-, spraak-, taal, gehoor- of slikprobleem. Het doel hiervan is altijd het verbeteren van de communicatieve vaardigheden van de cliënten. De algemene perceptie van logopedisten is dat ze mensen ‘leren praten’ en dat is vaak ook zo, maar het kan ook met behulp van middelen die niet met spraak te maken hebben, zoals stomme mensen leren communiceren zonder spraak te gebruiken. De methoden die logopedisten gebruiken variëren van spraaktechnieken tot ontspanningstechnieken tot ademhalingstechnieken. De werkzaamheden die hiermee worden verricht lopen ook uiteen. Zo kan een logopedist ingeschakeld worden om bijvoorbeeld kinderen te stimuleren in hun taalontwikkelingen maar ook bij een cliënt die zijn of haar spreekvermogen kwijt is, kan een logopedist uitkomst bieden. Ook kunnen logopedisten mensen die veel hun stem gebruiken, bijvoorbeeld zangers of politici, assisteren. Ook mensen met een handicap of stoornis, zoals doven of mensen die stotteren, kunnen hulp vragen aan een logopedist. De voornaamste taken van een logopedist bestaan dan ook uit mensen helpen zichzelf verstaanbaar te maken, mensen die niet goed op hun woorden kunnen komen door middel van geheugen- en hulpstrategieën zo goed mogelijk leren met hun omgeving te communiceren, dove en slechthorenden helpen met hun articulatie en stemvolume, en kinderen met een taalstoornis ondersteunen in hun taalontwikkeling. Logopediste is een beroep waarin je veel kunt betekenen voor mensen. Wie een carrière als logopedist wel ziet zitten, moet kiezen voor de hbo opleiding Logopedie.

Selecteer dit beroep

Optometrist

Een optometrist is iemand die zich bezig houdt met ogen. De optometrist verricht verschillende metingen om de gezondheid van het oog te controleren. Hij kijkt of er (en welke) afwijkingen geconstateerd kunnen worden of dat er wellicht sprake is van een oogziekte. Hij kijkt onder andere naar oogdruk en mogelijke oogziektes. De optometrist zal in sommige gevallen de cliënt doorverwijzen naar een orthoptist, huis- of oogarts. In het geval van oogafwijkingen zal de optometrist brilglazen of lenzen aanmeten. Een optometrist kan ook visueel therapeutische adviezen en oefeningen aan cliënten meegeven. Cliënten bezoeken een optometrist vaak naar aanleiding van oogklachten als dubbelzien of wazig zicht. Om optometrist te worden volg je de vierjarige hbo opleiding Optometrie.

Selecteer dit beroep

Mondhygiënist

Een mondhygiënist verzorgt en controleert preventief het gebit. De mondhygiënist controleert op gaatjes, tandvleesontstekingen en mondziekten vroegtijdig te ontdekken en te voorkomen. Een mondhygiënist verzorgt het gebit door bijvoorbeeld tandsteen en tandplak te verwijderen, het geven van fluoridebehandelingen en het polijsten van vullingen. Ook geeft hij of zij ook instructies over hoe het gebit verzorgd moet worden (bijvoorbeeld op scholen) en geeft patiënten advies. De mondhygiënist kijkt niet alleen naar het gebit en het tandvlees, maar vraagt patiënten ook naar hun algemene gezondheid, eetpatroon, dagelijkse bezigheden en bijzonderheden als bijvoorbeeld zwangerschap. Al deze factoren zijn van invloed op de conditie van het tandvlees en het gebit. Een mondhygiënist stelt een behandelplan op en bespreekt met patiënten het plan. Patiënten van een mondhygiënist zijn vaak doorverwezen door een tandarts. De mondhygiënist kan op zijn of haar beurt weer patiënten naar de tandarts doorverwijzen als er bijvoorbeeld een gaatje wordt ontdekt. Als een mondhygiënist een eigen praktijk heeft, zal hij of zij naast de gewone bezigheden ook leiding moeten geven aan de medewerkers van de praktijk en eventueel administratief werk verrichten. De meest logische studie voor het beroep mondhygiënist, is de vierjarige hbo opleiding Mondzorgkunde.

Selecteer dit beroep

Podotherapeut

Een podotherapeut behandelt klachten die ontstaan door afwijkingen in het functioneren van de voeten, een verkeerde stand van de voeten of een afwijkende loop. Een patiënt wordt vaak door een (huis)arts doorverwezen naar de podotherapeut naar aanleiding van klachten over pijn aan de voeten, enkels of knieën. Ook in de heupen en de rug kunnen zich klachten voordoen die behandeld moeten worden door een podotherapeut. De pijn kan onder andere. veroorzaakt worden door standsafwijkingen van de tenen, nagels of voeten, sportblessures, een bijzondere manier van lopen of bijvoorbeeld huid- en nagelaandoeningen. Door verkeerde druk op de voet kan overbelasting optreden, wat veel pijn veroorzaakt. Een podotherapeut kan de klachten behandelen door advies te geven over hoe iemand moet lopen en welke schoenen iemand moet dragen. Ook kan de podotherapeut zolen of schoenen aanmeten of een orthese (een hulpstuk om op een goede manier te lopen) maken. Huid- en nagelaandoeningen kan een podotherapeut behandelen door bijvoorbeeld bij ingroeiende nagels een beugel te plaatsen of door likdoorns te verwijderen. Een podotherapeut kan (na het volgen van een specialistische opleiding) ook meewerken in een team van medici bij behandeling van een patiënt met diabetes. De meest logische keuze voor dit beroep is de hbo studie Podotherapie.

Selecteer dit beroep

Orthoptist


Een orthoptist behandelt specifieke oogklachten. Hij of zij helpt mensen die een oogafwijking, oogaandoening of een visuele beperking hebben. Hierbij kun je denken aan een lui oog, dubbelzien, slechtziendheid of scheel kijken. Een orthoptist onderzoekt de ogen van een cliënt en verricht hiervoor verschillende metingen en testen. Aan de hand van dit onderzoek stelt de orthoptist een behandelplan op. De orthoptist voert verschillende controles uit om eventuele veranderingen tijdig te constateren en om te zien of de behandeling aanslaat. De cliënten van een orthoptist zijn vooral kinderen en ouderen.
Na het onderzoek beslist de orthoptist of hij de cliënt zal doorverwijzen naar een oogarts of opticien of dat hij zelf de cliënt kan helpen. Als de orthoptist zelf een cliënt helpt kan hij dat bijvoorbeeld doen door het aanleren van oefeningen, het afplakken van een oog of het voorschrijven van oogdruppels. Om deze cliënten goed te behandelen moet een orthoptist ook altijd goed en geduldig uitleggen wat er aan de hand is en welke behandeling hij toepast. Een orthoptist overlegt ook vaak met oogartsen en huisartsen. Als je orthoptist wil worden is de meest logische opleiding de hbo studie Orthoptie.

Selecteer dit beroep

Oefentherapeut

Als oefentherapeut behandel je mensen die moeite hebben met bepaalde bewegingen of problemen hebben met hun lichaamshouding. Er zijn twee richtingen die gehanteerd worden binnen de oefentherapie: de Cesar-methode en de Mensendieck-methode. Als oefentherapeut specialiseer je je in één van deze twee richtingen.

Selecteer dit beroep

Huidtherapeut

Als huidtherapeut werk je met patiënten met huidproblemen of huidbeschadigingen. Patiënten hebben verschillende klachten, bijvoorbeeld: acne, wijnvlekken, overbeharing, ernstige littekens of brandwonden. Een huisarts kan patiënten naar jou doorverwijzen, maar mensen kunnen ook door een specialist naar jou doorverwezen worden. Meestal voer je eerst gesprekken met de patiënt over zijn of haar klachten en over de mogelijk psychische gevolgen daarvan (huidproblemen kunnen het zelfbeeld van een patiënt ernstig aantasten). Hierna verricht je een onderzoek bij de patiënt. Als je hier de resultaten van binnen hebt, kun je met de patiënt gaan overleggen over eventuele behandeling. Tijdens het opstellen van een behandelplan neem je de wensen van de patiënt zoveel mogelijk in acht. Mogelijke behandelingen waar je als huidtherapeut aan kunt denken zijn ontharingsbehandelingen, camouflagebehandelingen, laserbehandelingen en littekenbehandelingen. Naast het behandelen van huidproblemen, geef je patiënten na de behandeling ook advies over hoe ze hun huid het beste in goede vorm kunnen houden. Voorbeelden hiervan zijn voedingsadviezen en adviezen over zongebruik en de aanpak van overmatige haargroei.

Als je huidtherapeut wilt worden, is de meest logische keuze de hbo opleiding Huidtherapie.

Selecteer dit beroep

Opticien

Een opticien werkt in een brillenzaak, en is daar vooral bezig met het aanmeten van brillen en contactlenzen. Daarnaast slijpt hij glazen om in monturen in te passen, adviseert hij klanten over hun brillen en lenzen en voert hij oogcontroles uit. Als opticien ben je dus veel met je klanten bezig. Bij een keten kan je ook filiaalmanager worden. Dan geef je leiding aan je team en bent ervoor verantwoordelijk dat je de verkoopdoelstellingen haalt. Als je een eigen zaak hebt, komen daar andere taken bij: je moet dan ook zelf inkopen, leiding geven aan eventueel personeel, en hebt daarnaast je boekhouding.

Selecteer dit beroep